PRESENTACIÓ | |
En els darrers anys, davant l’explosió de l’ús de les xarxes socials i l’accessibilitat a Internet, s’han anat modificant els hàbits de les persones, les quals rere un interès o preocupació sobre la seva salut acudeixen sistemàticament a Internet per a fer recerca d’informacions d’àmbit sanitari. Aquesta facilitat d’accés a la informació ha comportat que múltiples agents, tant privats com públics, hagin triat els mitjans digitals de forma preferent per a fer arribar la informació dels seus productes o serveis als ciutadans. Això s’ha traduït en una oferta de llocs web extraordinària, fins al punt que només posant en un cercador paraules clau com Salut surtin més de mil milions de pàgines relacionades amb aquest tema. Ús de les xarxes com a font principal en la recerca Aquesta facilitat d’accés a Internet, on no hi ha gairebé cap element de control en la circulació, volum i qualitat de continguts, fa impossible aturar la lliure informació de pàgines, on hi conviuen webs d’entitats o persones reconegudes socialment, amb d’altres que ofereixen informacions errònies, incompletes, sense rigor, amb mala praxis, no contrastades o simplement malintencionada o interessadament manipulades. Davant d’aquesta realitat, cal que el ciutadà prengui consciencia de que:
|
La confiança: un repte per a tots
La sobreinformació com a interferència És fàcil comprovar, si parlem amb qualsevol sanitari, la interferència que genera aquesta sobreinformació en les consultes, rebatre arguments que es presenten en fonts d’origen dubtós i de la que difícilment en tindrem un control és una tasca feixuga que representa un esforç addicional per a tots. Amb la voluntat de col·laborar amb aquesta tasca, des d’aquest blog, volem donar cobertura a les necessitats d’informació que demanden els usuaris fent una selecció de les fonts d’informació a les que els nostres pacients poden acudir i de les que, com a professionals sanitaris col·legiats, els nostres metges i infermers donen fe que procedeixen d’entitats acreditades en el nostre àmbit i disposen de continguts veraços, de confiança i no suposin cap risc per a la seva salut. L’accés a la informació no capacita a les persones per a fer diagnòstics Aquesta accessibilitat a la informació però no capacita a les persones per a fer autodiagnòstics. Les persones, en cap cas han d’utilitzar la informació d’una web per a fer diagnòstics i/o tractar un procés o malaltia, les úniques persones capacitades per a fer-ho son els professionals de la salut; facultatius, metges o infermeres/ers. “Davant de qualsevol dubte, consulti sempre amb el seu metge o infermera” |
Pàgines web que recomanem
El nombre d’institucions i organitzacions de confiança dedicades a la salut que disposen de pàgina web és molt gran, difícilment podríem anomenar-les totes, però us podem recomanar algunes que col·laboren amb nosaltres d’una o altra manera i també les que ens son d’utilitat als professionals sanitaris quan busquem informació especialitzada en un tema concret.
Aquestes son:
El Canal Salut
|
VIDA SALUDABLE – Tenir una vida saludable influeix de manera molt directa en el benestar, l’equilibri personal i la qualitat de vida. I aconseguir-ho depèn en bona part de l’estil de vida i dels hàbits diaris. En aquesta secció es publiquen recomanacions sobre la importància de tenir uns bons hàbits alimentaris, d’exercici físic, d’higiene, consells a tenir en compte a l’hivern i estiu, així com informacions sobre com deixar de fumar, com evitar les drogues, l’alcohol, salut emocional, prevenció d’accidents, vacunacions, etc LA SALUT de la A a la Z – Tot el que necessita saber sobre les malalties; descripció, causes, símptomes, diagnòstic, tractament, efectes sobre la convivència amb la malaltia, enllaços d’interès, associacions i organismes de suport o d’altres informacions importants a tenir en compte. ACTUALITAT – Notícies d’àmbit sanitari, campanyes de conscienciació, informacions sobre activitats en els centres, millores en el serveis, avenços en el tractament de malalties, resultats i estadístiques, recerca i desenvolupament, publicacions, etc EL SISTEMA DE SALUT – Com està configurat el sistema sanitari públic català, com pot accedir-hi i quins serveis li poden proporcionar:
URGÈNCIES – Informació sobre què fer en cas d’urgència, on anar, primers auxilis, farmàcies de guàrdia, farmaciola, telèfons d’interès, i en cas de desplaçaments dins l’estat espanyol, a Europa (TSE o CPS si escau) i fora d’Europa (països que tenen conveni amb Espanya). OFICINA VIRTUAL DE TRÀMITS – Informació sobre Tràmits més comuns, quins es poden fer en termini (descàrrega de documentació, sol·licituds o formularis a presentar) i quins es poden fer en línia (demanar hora al metge, fer-se carnet de donant d’òrgans, canvi de metge/centre, etc). CERCADOR DE CENTRES – A través de la pàgina web de l’ICS vostè pot localitzar el centre més proper a la seva ubicació actual, així com les diferents línies i serveis del que disposen. PARTICIPACIÓ – Informació general dels diferents òrgans de participació del ciutadà en tots els temes referents a la salut i el seu ordenament a la societat: Òrgans de participació centrals del sistema sanitari, Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, Pacient expert Catalunya, Col·laboreu, Enquestes de satisfacció, Calendari de Salut XARXES SOCIALS – L’Institut Català de la Salut, disposa de pàgina de YouTube, Facebook i Twitter, a través de la qual les persones interessades s’hi poden subscriure i estar al dia de les novetats sobre investigació i recerca, actualitat, programes de salut, esdeveniments destacats i notícies rellevants i que poden ser de l’interès de la societat, els nostres usuaris i de col·lectius professionals de la salut. FARMAGUIA – Farmaguia és un localitzador de farmàcies de la província de Barcelona en temps real. En aquesta pàgina web, introduint només l’adreça o codi postal al cercador pot localitzar les farmàcies més properes i saber quines estan de guàrdia, així com hospitals i centres d’atenció primària disponibles al seu voltant. Per a facilitar-vos l’accés, a la mateixa pàgina podeu trobar una opció per descarregar l’aplicació per a telèfons mòbils. |
La infermera virtual
És un portal de salut del Col·legi Oficial
d’infermeres i infermers de Barcelona.
La Infermera virtual és un portal de promoció i educació per a la salut que vol ser un espai virtual de coneixement i interrelació amb l’usuari alhora que un instrument de treball per a les infermeres i infermers.
L’objectiu proposat és capacitar la persona per prendre decisions sobre la seva pròpia salut, i una eina de treball per als professionals com a suport de l’atenció presencial.
El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona treballa des del 2005 en la seva concepció i desenvolupament.
Fisterra és un portal de salut que dona consells sobre:
- Problemes de salut
- Dietes
- Procediments diagnòstics i terapèutics
- Informació sobre vacunes
- Enllaços a altres llocs
Aquesta pàgina web acostuma a ser un lloc recurrent per a personal sanitari, en especial les guies de pràctica clínica i la secció per a professionals, és un portal ben considerat dins l’àmbit sanitari i ens agrada veure el que fan.
Pàgina web dedicada al tabaquisme, adreçat a ciutadans i professionals de la salut on podreu trobar informacions sobre activitats, notícies, bibliografies, programes per deixar de fumar i consells de salut.