Vacunes a pediatria


Programa de vacunacions sistemàtiques a pediatria

La vacunació de la població és una tècnica preventiva altament eficaç per a la prevenció de les malalties transmissibles. A Catalunya, la vacunació està ordenada per programes.

El més ampli de tots és la vacunació sistemàtica infantil, que es presenta en un calendari i està dirigit a tota la població de Catalunya.

El calendari de vacunacions ha estat elaborat d’acord amb les orientacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i les d’un consell assessor format per experts en el tema. Ha estat publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i és vigent a tot el territori.

Foto Vacunes


Per a informació sobre les vacunes de l’adult podeu accedir a la pàgina web del Departament de Salut o Sanitat Respon.

Créixer amb Salut. La salut de l’infant i les visites pediàtriques:


Programació de visites |  Revisió i vacunació

El programa de vacunacions està inclòs en el calendari de revisions del nen sa, de forma que quan demanem una visita de revisió s’inclou la vacunació si així ho estima el calendari.

Programació de Revisions del Nen sa i vacunes:

Primer de tot heu de consultar el Calendari de Revisions Pediàtriques. En aquest calendari us informaran dels períodes en que cal passar la revisió i en quines visites heu de vacunar el vostre fill.

Calendari de revisions Pediatria


Aquestes visites tenen una durada més llarga de lo habitual i és necessari concertar-les amb el Pediatre i la infermera simultàniament, pot fer-ho:

  • Trucant al telèfon de Pediatria:  93 209 14 58 (8 a 20 hores).
  • Presencialment en el centre
  • LES VISITES DE REVISIÓ NO ES PODEN SOL·LICITAR PER INTERNET, per internet només es pot sol·licitar visita de Cita Prèvia, les quals tenen una durada inferior a les visites de Revisions i no estan coordinades amb infermeria.

Programa de vacunacions no sistemàtiques

Fora del programa de vacunacions sistemàtiques, existeix la possibilitat de vacunar-nos de malalties diverses per prevenir els riscos de contagi, freqüentment relacionats amb l’activitat que desenvolupem, professió, per recomanació del seu metge/infermera o si viatgem a l’estranger. Les vacunes optatives es recomanen de forma selectiva a grups o persones d’acord a situacions o circumstàncies que els puguin afectar.

Vacunes Internacionals. El risc d’adquirir malalties varia segons el país, la zona que es visita, l’època de l’any, el tipus de viatge i la durada. Per aquest motiu, els consells a la persona que viatja han de realitzar-se de forma individualitzada. Això fa necessari que alguns viatgers hagin de demanar informació als centres de vacunacions internacionals de Catalunya.

Si teniu pensat viatjar o residir a l’estranger, informeu-vos abans sobre les recomanacions respecte a les vacunacions i/o malalties freqüents que hi han en el país al que voleu anar.


Efectes Secundaris de les Vacunes


Els efectes adversos són efectes no desitjats que ocorren com a conseqüència de la vacunació.

La majoria dels efectes adversos produïts per la vacunació són lleus i transitoris i es limiten a dolor passatger o tumefacció en el lloc de la punció.

La causa dels efectes adversos pot ser a causa de la pròpia vacuna, als conservants que s’afegeixen per mantenir-la estable, els antibiòtics que s’afegeixen en ocasions per evitar la seva contaminació o a altres substàncies presents en algunes vacunes.

Els efectes adversos més greus (reaccions anafilàctiques o encefalopatia) són molt poc freqüents (aproximadament 1 cas de cada milió de bovines posades) i, com es va explicar prèviament, molt menys freqüents que els produïts per la pròpia malaltia que protegim.

Si és del vostre interès, a través de la pàgina web de l’Associació Espanyola de Pediatria podeu consultar més informació sobre els possibles efectes secundaris de les vacunes.


10 coses que cal saber sobre les vacunes


 Nota informativa:

Seguint la normativa dictada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, volem informar als usuaris que els professionals del CAP Adrià no administraran cap vacuna o producte adquirit per Internet o a farmàcies ubicades fora de l’Estat Espanyol i portades directament pels propis pacients, atès que no es tenen garanties sobre la traçabilitat i qualitat d’aquests medicaments.


Us pot interessar: