25 de novembre, dia mundial per a l’eliminació de la violència envers les dones

El 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia) l’any 1981.

En aquesta trobada, les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques. 

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, van ser assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats el 25 de novembre de 1960. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d’un barranc. Adela (Dedé) Mirabal va ser l’única germana que va sobreviure i va morir el 2014 a Bèlgica als 88 anys. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

Cada any, amb motiu d’aquest dia senyalat, la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis  i la Delegación del Gobierno a Catalunya, consensuem un manifest per a commemorar i visibilitzar aquesta data i tot el que representa.

En el manifest d’enguany diem que “el temps s’ha esgotat per als agressors masclistes” i que “el rebuig social contra les violències masclistes és cada cop més fort”. Es reconeix que “mai abans hi havia hagut una implicació tan extensa i conscient respecte les violències masclistes. I és que, els darrers mesos han estat absolutament durs per a les dones i criatures que viuen en situacions de violència com, segurament, ho seran els mesos que vindran, mentre duri la pandèmia”. I ens dirigim als homes “que esteu en contra d’aquestes violències i sabeu que un dels vostres amics, familiars, coneguts les exerceixen: és hora que us en feu responsables i hi intervingueu”. El document acaba adreçant-se als agressors, “als agressors, un recordatori: no hi haurà espai per a la impunitat”.

El mateix dia 25 de novembre convoquem a tota la ciutadania a fer a les 12.00 h del migdia un minut de silenci en els espais que la situació de pandèmia permeti.Barcelona

Acte institucional organitzat per l’Institut Català de les Dones, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.  Consisteix en la lectura del Manifest conjunt,  a càrrec Carla Vall i Duran i en la realització d’un minut de silenci.

  • Acte presencial
  • Retransmissió en directe a través de l’Instagram de l’ICD: https://www.instagram.com/icdones/
  • Dia: 25/11/2020
  • Lloc: Pl. De St. Jaume, davant del Palau de la Generalitat
  • Hora: 11.55h

 

Terres de l’Ebre

Acte institucional organitzat per l’Institut Català de les Dones, la Delegació del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, l’Ajuntament de Tortosa i el Consell Comarcal del Baix Ebre. Lectura del manifest institucional per part d’una alumna de l’Institut de l’Ebre de Tortosa.

 

Ponent (Lleida)

Acte institucional organitzat per La Paeria de Lleida, Diputació de Lleida, Delegació territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Subdelegació del Govern de l’Estat a Lleida, Consell Comarcal del Segrià i Universitat de Lleida. Consisteix en la lectura del Manifest conjunt, a càrrec del grup teatral Dones a Escena, i en la realització d’un mural pictòric al·legòric a la violència masclista.

 

Girona

Acte institucional organitzat per l’Institut Català de les Dones, la Delegació del Govern de la Generalitat a Girona, l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona.  Consisteix en les intervencions dels representants de les institucions i la lectura del Manifest conjunt.

  • Acte en diferit. El vídeo de l’acte es penjarà a les xarxes socials de les entitats organitzadores.
  • Dia: 25/11/2020
  • Hora: 12h

 

Tarragona

Acte institucional organitzat per l’Institut Català de les Dones, l’Ajuntament de Valls i el Consell Comarcal de l’Alt Camp. Consisteix en la  reflexió “El valor de la dona en la pedagogia i la coeducació”, a càrrec de la Sra. Candela Batet Guasch, Directora de l’Escola Enxaneta de Valls i la lectura del Manifest conjunt, a càrrec de: Anna Farré Martí , coordinadora del SIAD de Valls; Eugènia Lòpez Prats, coordinadora del SIAD de l’Alt Camp i M. Rosa Llurba Caparó, Presidenta de la Federació de dones de l’Alt Camp.

 

Catalunya Central

Acte institucional organitzat per l’Ajuntament de Manresa i la  Delegació territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central. A l’acte es faran els parlaments institucionals i la lectura del Manifest . Finalitzarà amb una actuació musical.


Font: Institut Català de les dones

Aquesta entrada s'ha publicat en Actualitat, Compromís Social i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.