Calor i mascaretes

Les temperatures molt càlides posen en risc la nostra salut. Cada cop més, la calor s’avança cap a la primavera i s’allarga cap a la tardor; és una de les conseqüències de l’escalfament del planeta, i tot indica que anirà a més durant les pròximes dècades. A més, tenim més pics de calor intensos i sufocants. Davant d’aquesta situació, molta precaució i protecció, tant si sou a casa com al carrer.

Com bé sabem tots, des de dijous 09/07/2020, és obligatori portar mascareta ben col·locada tant en la via pública com en espais tancats per evitar contagi Covid-19.

És cert que ara, amb la calor, aquest accessori dificulta de vegades la correcta respiració. Tot i això, des del CAP Adrià volem recordar que és essencial fer-ne un bon ús, ja que de tots depèn com evolucioni la situació que estem vivint.

Volem recordar, que un bon ús és, portar la mascareta tapant tant la boca com el nas, per evitar tant com és possible la transmissió del virus.
Dur-la amb aquesta calor pot ser sufocant però podem:

  • canviar-les més sovint,
  • rentar-nos la cara just abans i després de portar-la

així evitarem que sui tant aquesta zona de la cara.Les mascaretes més recomanables per a les persones sanes són les quirúrgiques. Però, si resulten molt sufocants, es poden substituir per les higièniques que donen més sensació de frescor perquè ofereixen menys resistència a l’aire, tenint en compte que aporten menys protecció.

La humitat que provoca la calor fa que la mascareta perdi efectivitat amb el pas del temps.
Per assegurar la seva efectivitat s’aconsella no usar les quirúrgiques més de 4 hores seguides. Passat aquest temps, l’acció de la humitat deteriora les fibres del seu interior i la mascareta resulta més incòmoda.La calor excessiva pot arribar a perjudicar la salut i ens pot provocar: esgotament, deshidratació, cops de calor, rampes i erupcions cutànies.

Alguns consells per a protegir-nos de la calor són:

Controlar la temperatura a casa: Utilitzar ventiladors o aire condicionat, dutxar-se sovint i obrir les finestres per refrescar durant la nit.
Evitar el sol directe al carrer: Portar una gorra o barret, utilitzar roba lleugera i buscar l’ombra.
Limitar l’exercici físic durant les hores de més calor
Hidratar-se sovint i vigilar l’alimentació

En cas que alerteu que algú pateix un cop de calor: traslladeu a la persona a un lloc més fresc, doneu-li aigua, la mulleu i ventileu.
Si cal: truqueu al número de telèfon d’emergències mèdiques: 112.


Més informació:

Tria un estiu amb prevenció (CanalSalut)

Meteocat

Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS)

La infermera Núria Merino de CAP Adrià ens parla sobre els cops de calor a Onda Cero

La infermera Mònica Serravinyals de CAP Adrià ens parla sobre els cops de calor en el programa “els matins” de TV3


Font: gencat.cat

Aquesta entrada s'ha publicat en Actualitat, Consells de salut i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.