El CAP Adrià serà centre col·laborador del Dia Mundial de la Diabetis

El CAP Adrià està participant amb el Dia Mundial de la Diabetis fent un estudi que avalua el risc de patir diabetis per part de la població.

Aquest estudi es fa a través d’una petita enquesta que es pot demanar al taulell de les plantes 0 i 1.

 

El Dia Mundial de la Diabetis es va crear el 1991 com a mitjà per augmentar la conscienciació global sobre la diabetis. Se celebra cada any el 14 de novembre. Es va escollir aquesta data sent l’aniversari de Frederick Banting que, juntament amb Charles Best, va concebre la idea que els conduiria al descobriment de la insulina, l’octubre de 1921.

Aquest dia reuneix a milions de persones en més de 160 països per augmentar la conscienciació sobre la diabetis, incloent-hi nens i adults afectats per la diabetis, professionals sanitaris, individus amb poder de decisió en matèria sanitària i els mitjans de comunicació. Nombrosos esdeveniments locals i nacionals són organitzats per les associacions membre de la Federació Internacional de Diabetis i altres organitzacions vinculades amb la diabetis, professionals sanitaris, autoritats sanitàries i individus compromesos amb la diabetis. A Espanya, la Societat Espanyola de Diabetis és membre de la Federació Internacional de Diabetis.

DIABETIS I FAMÍLIA 2019: la família com XARXA DE SUPORT.
Més de 425 milions de persones viuen actualment amb diabetis, sent el tipus 2 el més habitual. L’activitat física regular, una bona alimentació i hàbits de vida saludables poden prevenir aquest tipus de diabetis, i les famílies poden marcar la diferència a l’hora de modificar certs hàbits que puguin ser de risc per a desenvolupar la diabetis. És igualment important per a aquelles persones que pateixin diabetis tipus 1 que el seu entorn també estigui informat.

Un objectiu important del (Dia Mundial de la Diabetis) és promoure el paper de la família en la gestió, cura, prevenció i educació de la diabetis.

Cal no oblidar que la família és la font principal de les nostres creences i pautes de comportament relacionades amb la salut.

L’aparició de la diabetis en el si familiar crea una situació nova i inesperada, ja que comporta la càrrega emocional de la malaltia que “no es cura” i que requereix tractament per a la resta de la vida, a més que moltes mesures terapèutiques per al seu control exigeixen canvis en l’estil de vida: alimentació i exercici, principalment. Per aquesta raó es considera una malaltia que afecta no només a qui la pateix, sinó també a la família, ja que aquesta ha d’involucrar-se en el maneig i vigilància del seu familiar.

Tant la persona que viu amb diabetis com els seus familiars deuen saber què és la diabetis, què la produeix, les complicacions i el seu tractament. I si bé és cert que els medicaments són importants per al seu control, cal dir que també ho és el suport familiar.


EL MÉS IMPORTANT:

Conegui els símptomes de nivells alts i baixos de sucre


ALTRES SUGGERIMENTS:
Quines són les seves causes?
Hi ha diversos tipus de diabetis
Com es detecta la Diabetis
Com es presenta la malaltia?
Hi ha algunes situacions que augmenten el risc a desenvolupar la malaltia?
Com es pot prevenir?

Per tenir en compte …
El tractament es basa en quatre pilars:

  1. Pla d’alimentació saludable.
  2. 2. Activitat física.
  3. Tractament farmacològic: medicació via oral o injeccions d’insulina, i altres depenent dels factors de risc associats.
  4. Educació diabetològica: Incorporar coneixements sobre la malaltia i les estratègies per a les cures quotidians és un component essencial del tractament de la diabetis i altres malalties cròniques.

Durant tot el dia en el nostre centre es duran a terme activitats relacionades amb la Prevenció/ Detecció / Tractament / el rol de la família….

Més informació:
AISBE
Associació Catalana de Diabetis
Fundacióndiabetes
SED
CEIC del Hospital Clínic


 

Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats grupals d'infermeria, Actualitat, Salut al CAP i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.