A l’estiu vés amb compte amb les picades

medusa-picades-platja-estiuAquest estiu molts de vosaltres esteu estiuejant a la platja o a la muntanya.

Els que esteu a platja us podeu trobar que al mar us piqui una medusa. Els tentacles de les meduses estan recoberts per cèl·lules que produeixen una gran sensació de dolor i prurit (picor intens), seguit d’inflamació de la zona afectada, com envermelliment del lloc.

 

Us donem uns consells de com actuar després de la picada:

  • Retirar restes de tentacles incrustats amb pinces o agulles.
  • Aplicar antisèptic després de l’extracció de restes de tentacles.
  • Netejar la zona amb aigua de mar o sèrum fisiològic. Mai amb aigua dolça.
  • Aplicar fred local durant uns 15 minuts.
  • Acudir a un centre de salut en cas d’empitjorament de les lesions.

En cas de picada a lactants, ancians o persones amb malalties greus, la simptomatologia pot ser de major gravetat, i cursar amb depressió important del sistema nerviós central, convulsions i altres símptomes d’importància. Si això succeís, s’ha de traslladar a l’afectat a l’hospital o centre de salut més proper.

A l’estiu també són freqüents les picades d’insectes, sobretot de mosquit.

Per prevenir les picades de mosquit d’una forma segura podeu col·locar mosquiteres, que tinguin els porus unes mesures de 1,2mm x 1,2mm, a llits i finestres. Pots ruixar la mosquitera amb insecticides com la permetrina o la deltametrina per augmentar la protecció.

També es poden aplicar repel·lents cutanis, tenint en compte l’edat del nen. Per exemple, la picaridina (es pot aplicar a partir dels 2 anys) i el dietiltoluamida (DEET es pot aplicar a majors de 6 mesos un cop al dia) es consideren molt efectius però s’ha d’emprar amb molta precaució.

S’ha de saber que la suor pot reduir els efectes dels repel·lents aplicats a la pell. Abans d’utilitzar-los s’ha de llegir tota l’etiqueta, indicacions i precaucions.

Utilitzar aire condicionat i/o ventiladors fa que es creï corrents d’aire que allunyin als mosquits; les robes fosques i brillants, les colònies dolces, la suor i fortes olors atrauen més als mosquits.

I si et pica el mosquit, sobretot no s’ha de gratar la lesió, perquè es podria infectar i produir una infecció cutània. Netegeu la picada amb aigua i sabó i apliqueu fred local. En cas de molta inflamació o augment de la zona envermellida acudir a un centre de salut per valoració.

Més informació:


 

Aquesta entrada s'ha publicat en Actualitat, Consells de salut, Inici, Malalties freqüents, Pàgines web d'interès, Pediatria, Salut a les Xarxes, Salut al CAP, Urgències i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a A l’estiu vés amb compte amb les picades

  1. Retroenllaç: A l’estiu vés amb compte amb les picades — CAP Adrià | ICSaludable

Els comentaris estan tancats.