El Dr. Florit del CAP Adrià ens dona consells el dia mundial de la salut bucodental

El Dia Mundial de la Salut Oral (DMSO) se celebra tots els anys el dia 20 de març. Es tracta d’una data internacional per a commemorar els beneficis d’una boca sana i de promoure hàbits saludables en salut oral, a tot el món. Va dirigit a tots: joves i menys joves. El DMSO se celebra per iniciativa de la Federació Dental Internacional (FDI) i en ell participen més de 100 països dels 5 continents.

En 2019, ‘Say Ahh: Act on Mouth Health’ augmentarà la consciència sobre la càrrega que representa tenir una mala salut bucal.

 

El Dr. Lluis Florit del CAP Adrià ens parla sobre la importància de cuidar la salut bucal:

L’estil de vida ràpid i amb poc temps típic de les ciutats. L’alimentació molt industrialitzada amb masses additius alimentaris, grassa i massa sucres, l’actitud personal respecte a la mateixa cura de la nostra salut són tots factors molt influents en la prevenció de la malaltia bucodental i la salut en general.

La prevenció és l’eina més eficaç, segura, senzilla i barata amb la que comte la nostra societat per millorar la salut però cal coneixement científics generals i ganes. La sort és que els dines en aquest cas no són determinats després sí que el seran pel cost que comporta el tractament si caiem en la malaltia. Per això és adient posar l’accent en la prevenció i també en educar a la gent perquè dediquin una petita estona cada dia de la seva vida a aquests des de ben petits perquè quedin bons costums que no perdran mai pel fet que els han après molt primerencament.

El dia 20 de març és el dia mundial de la salut bucodental. Per això especialment i, ja que més del 90% de la població tindrà problemes bucals al llarg de la seva vida, sigui caries, “piorrea”, problemes del tancament de la boca u altres més greus és pertinent donar 7 consells bàsics pel cuidat de la boca i del cos en general i són els següents:

  1. Fer una dieta amb pocs sucres refinats, tipus sacarosa, dit sucre de taula. Està contingut en molts aliments, a vegades sense saber-ho el consumidor com en galetes, brioixeria com croissants, gelats, cremes com ‘Nutela’, cereals industrials amb sucre afegit per esmorzar, sucs amb sucre afegit, ‘Colacao’, etc… Per això és important, llegir l’etiqueta alimentaria de la caixa del producte i limitar, important: que no anul·lar, l’ús d’aquests aliments i després rentar la boca si els fem servir.
  2. No fumar i no beurà destil·lats alcohòlics i si ho fem que sigui molt rarament.
  3. Raspallar les dents amb molt poca pasta fluorada al raspall, aproximadament com mig pèsol, com mínim dos cops al dia i si pot ser després de cada àpat. Després del raspallat cal esabndir-se bé la boca amb aigua.
  4. Fer servir també el fil de seda dental delicadament sense tallar la geniva.
  5. Menjar abundants fibres vegetals com fruita, verdura i llegums. També cereals preferentment integrals perquè tenen més fibra vegetal i més principis actius i minerals en la closca. La dieta mediterrània com dieta variada, molt vegetal i poc industrial és molt convenient per la boca i la salut en general.
  6. No esperar que la boca faci mal i fer visites regulars a l’odontòleg o a l’odonto-estomatòleg. També es pot consultar al metge de família de confiança. Els problemes en general si s’agafen amb coneixements i d’aviat són més petits.
  7. És molt convenient fer una neteja de boca professional quan sigui necessari.

En conclusió: Dieta sana, anticipar-se a la malaltia, educació als nens, revisions i neteja. Per molta pressa que tinguem, 10 minuts sense angoixa per la salut val la pena i és recuperant en qualitat de vida, despesa a llarg termini, salut i autosatisfacció.El lema oficial de la campanya del Dia Mundial de la Salut Oral de 2019 és “Say Ahh: Act on Mouth Health” (“Di Ah: Cuida la teva salut bucal”). La campanya de la FDI cerca que cada vegada més persones adoptin mesures tangibles per a protegir la seva salut oral.Més informació:
Salut bucodental
World Oral Health Day 
La boca i les dents
Programa escolar “Dents fortes i sanes”
La salut bucal en la gent gran
Recomanacions generals per a una boca sana


 

Aquesta entrada s'ha publicat en Actualitat, Agenda, Consells de salut i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.