Que és l’impetigen

impetigenL’impetigen és una infecció cutània superficial molt contagiosa ocasionada per un bacteri (estreptococ o estafilococ). És més comú en nens entre dos i sis anys i es produeix per l’entrada de bacteris a través d’una lesió a la pell, com una rascada, tall o picada d’insecte.

Els primers símptomes són petites vesícules que creixen i evolucionen cap a la formació de crostes groguenques, color mel. Sol aparèixer a la cara, braços i cames, tot i que pot localitzar-se a altres parts del cos.

Amb freqüència són lesions que piquen, i gratar-se pot fer que es disseminin, ja que el contagi es produeix per contacte directe. Cal evitar que el nen es grati i tenir una higiene acurada de les mans així com evitar el contacte directe amb altres nens i amb objectes que han estat en contacte amb la lesió (tovallola, roba, etc.).

El seu tractament consisteix a retirar les crostes amb aigua i sabó i aplicar l’antibiòtic tòpic pautat pel pediatre. Si no millora o és molt extens o s’ha disseminat pot necessitar antibiòtic via oral. Generalment cicatritza i cura en aproximadament una setmana.

Ja que s’han detectat brots a algunes escoles de Barcelona, l’Agència de Salut Pública recomana mantenir els nens amb impetigen a casa fins 48 hores després d’haver iniciat el tractament antibiòtic.

 

Més informació:

Impetigen: problema local, solució local
Infecció per Staphylococcus


Font: Equip de pediatria del CAP Adrià.

Aquesta entrada s'ha publicat en Actualitat i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.