11 d’octubre. Dia Mundial de l’Obesitat

ObesitatL’11 d’octubre celebrem el Dia Mundial de l’Obesitat amb l’objectiu de conscienciar la societat sobre els problemes de salut relacionats amb aquesta patologia.

L’obesitat és un problema de salut pública, tant pel nombre de població afectada com per la seva relació amb l’aparició o agreujament d’altres problemes de salut crònics: incrementa el risc de malalties cardiovasculars, de diabetis tipus 2, de determinats tipus de càncer, d’hipertensió arterial, d’artrosis, de gota…, i tot plegat ocasiona una disminució tant de la qualitat com de l’esperança vida de les persones afectades.

En la població infantil i juvenil aquest fet és més preocupant si es tenen en compte els seus efectes en la salut actual de l’infant o jove i la constatació que l’obesitat infantil és un predictor important de l’obesitat en la vida adulta.

Es tracta d’un problema de salut crònic, complex i multifactorial, d’inici habitual en la infància i en l’adolescència, que té com a origen una interacció genètica i ambiental, on la part ambiental i d’estils de vida hi juga un paper rellevant. Tant factors genètics com ambientals contribueixen al risc d’obesitat, de manera que factors conductuals o d’estils de vida i de l’entorn influencien el desenvolupament d’obesitat en persones genèticament predisposades.

Des del punt de vista poblacional, l’augment de la prevalença ha estat molt ràpid per poder ser explicat per canvis genètics, per tant ha de ser el resultat de canvis en l’alimentació i l’activitat física que afecten el balanç entre la ingesta i la despesa energètica, que a la vegada estan influïts pels determinants socials.

Els determinants que influeixen en la prevalença de l’obesitat es troben en l’àmbit individual (estils vida), en l’àmbit familiar, escolar o de treball, a l’entorn comunitari i/o municipal, i en els factors (polítics i socials) que influeixen local, nacional i internacionalment. Així, des del punt de vista macro, cal ressaltar l’impacte dels mercats i de la globalització, l’exposició dels infants als aliments no saludables, la influència dels preus en la tria d’aliments i l’efecte que pot tenir la legislació en tots aquests aspectes. Per últim cal no oblidar les grans diferències segons el nivell socioeconòmic en l’obesitat, sobre tot la infantil, i els seus determinants.Dades epidemiològiques

Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya 2016 un de cada 2 adults de 18 a 74 anys té excés de pes (49,3%; 34,6% amb sobrepès i 14,7% amb obesitat). Mentre que el sobrepès afecta més els homes (41,3%) que les dones (27,9%), els percentatges d’obesitat són similars en tots dos sexes (el 14,1% en els homes i el 15,3% en les dones). En les dones la prevalença del sobrepès augmenta amb l’edat, mentre que en els homes és més elevada en el grup de 45 a 64 anys.

La prevalença de l’excés de pes, el sobrepès i l’obesitat és més elevada en les persones de la classe menys afavorida i en aquelles amb estudis primaris o sense estudis. Respecte al 2006, la tendència de l’excés de pes és manté estable.

En el cas dels infants de 6 a 12 anys, s’ha observat una tendència a la reducció de l’excés de pes en el període 2010-2015. L’any 2016, 3 de cada 10 infants presentava excés de pes (31,8%, dels quals 19,1 sobrepès i 12,6 obesitat).  El sobrepès és del 19,1% (20,4% nens i 17,8% nenes). L’obesitat és del 12,6% i afecta més els  nens (el 15,5%) que les nenes (el 9,7%) El percentatge d’obesitat infantil presenta un gradient social i passa del 8% en una classe social alta al 15,9% en les classes socials més desfavorides i quan la mare té estudis primaris o no en té.

 

Factors de risc relacionats amb l’obesitat

El percentatge d’adults de 15 a 69 anys que realitzen una activitat física saludable és del 74,2%. Superior en els homes (76,6%) que en les dones (71,7%), en les classes socials més benestants i en persones que tenen un nivell d’estudis més elevat. El 20,9% de la població de 18 a 74 anys és sedentària. Aquesta proporció augmenta amb l’edat, tant en homes com en dones.

Per a infants i adolescents: un 37,5% té un estil d’oci actiu, es a dir, cada dia de la setmana fa com a mínim una hora d’activitat física extraescolar o juga al parc o al carrer. El percentatge és superior en els nens i disminueix a mesura qie augmenta l’edat.

Un 57,7% de la població de 3 a 17 anys acostuma a anar caminant a l’escola, un 10,7% va en transport públic i un 1,5% en bicicleta.

El 68,3% de la població de 18 a 74 any té una adherència mitjana a la dieta mediterrània i el 85,7% consumeix com a mínim 1 ració de fruita al dia. El 81,5% dorm entre 6 i 8 hores.

Pel que fa a l’activitat física, s’observa que 4 de cada 10 infants de 3 a 14 anys té un estil d’oci sedentari, és a dir, que de mitjana passa dues o més hores cada dia mirant una pantalla. L’enquesta mostra com aquest estil d’oci és més freqüent entre els nens de classe social més desfavorida i amb un dels progenitors sense estudis.

 

Promoció de la salut i prevenció de l’obesitat

Per fer front al problema, i d’acord amb l’estratègia mundial de l’OMS i de la NAOS (Estratègia per a la Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l’Obesitat), del Ministeri de Sanitat, el Departament de Salut va dissenyar el Pla Integral per a la Promoció de l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable (PAAS). El Pla integra accions a l’àmbit educatiu, comunitari, de salut i laboral. Aquest pla es basa en l’evidència que diu que els abordatges intersectorials, multifactorials i integrals són els més efectius per promoure la salut. El PAAS vol arribar a tota la població d’acord amb les seves necessitats, promou l’equitat i l’aprofitament dels recursos ja existents i treballa per capacitar els professionals i les persones, per generar entorns promotors de salut i per actuar sobre els determinants de la salut.  S’emmarca en el Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP),coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), que identifica el control de l’excés de pes com un dels cinc grans reptes per impulsar la salut des de tots els àmbits d’acció del Govern i la societat.

En el marc del PAAS s’han dut a terme un seguit d’accions per prevenir l’obesitat infantil actuant sobre l’entorn per fer fàcils les opcions saludables sobre la població en general i sobre els professionals per promoure estils de vida saludables. Destaquem les guies sobre alimentació saludable en l’etapa preescolar i escolar, les revisions de les programacions de menús escolars i els programes comunitaris de prevenció de l’obesitat infantil.

També s’està elaborant un model de prevenció i atenció a l’obesitat infantil a Catalunya a partir de les experiències territorials existents i de la revisió de la millor evidència científica disponible, en col·laboració amb societats científiques i entitats relacionades.

Tant la prevenció com el tractament se centren principalment en:

  • La modificació de l’alimentació habitual. Assessoreu-vos amb professionals sanitaris i seguiu tractaments dietètics individualitzats que us permetin la pèrdua progressiva de pes mitjançant la modificació d’alguns hàbits alimentaris que després es puguin mantenir al llarg del temps. No heu de renunciar a menjar bé, sinó que heu de modificar el nombre d’àpats i/o les quantitats, les tècniques culinàries, etcètera. Els tractaments que prometen pèrdues de pes espectaculars en poc temps poden ser perillosos. De fet, no es tracta de fer dieta per sempre, sinó de tenir un estil de vida actiu i saludable.
  • L’increment de l’activitat física, adequada a les possibilitats individuals. Aquest és un aspecte molt important. Practiqueu activitat física de manera regular (un mínim de trenta minuts al dia d’activitat física moderada, com caminar a bon pas) que a més de contribuir a controlar el pes, és fonamental perquè us mantingueu sans i en forma i per evitar una recuperació posterior del pes.
  • La motivació. Heu d’estar convençuts de la necessitat de reduir pes per, després, poder evidenciar les millores que es produeixen (físiques, en l’agilitat, en les analítiques, en la pressió arterial…).
  • Dormir les hores suficients. Dormir poc afecta negativament la producció i secreció d’hormones i el resultat és que tant la sensació de gana com la de sacietat es veuen alterades. Les persones que dormen poc ingereixen més, opten per racions més grans, i per tant, incrementen el seu pes.

Més informació:


Font: Departament de Salut

Aquesta entrada s'ha publicat en Actualitat, Agenda i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.