El descens progressiu del consum de fruites i hortalisses entre la gent jove, en substitució de productes processats – amb alts continguts de sucre (pastisseria, làctics, sucs envasats) – ha fet que arreu del món, i en més de 40 països, es desenvolupin campanyes de promoció per afavorir el consum de cinc racions diàries de fruites i hortalisses que recomanen metges i dietistes, però quants grams són una ració? A la pàgina web de 5 al dia ens ho expliquen.


Una ració estàndard se suposa que pesa uns 100 grams, però aquesta és una mesura que no es pot extrapolar a tots els aliments ni a totes les persones,
les racions realment depenen del pes, edat, l’alçada, el sexe i l’estil de vida de cadascú, i també per tipus d’aliment, així una ració de pa (30-40gr) no pesarà igual a una ració de llet (200ml), ni tampoc a una ració de fruita o verdura
És important saber doncs, que quan volem establir una dieta, ja sigui de manteniment, per perdre o per guanyar pes, cal conèixer quines referències tenim per calcular bé les quantitats d’aliment que ens recomanen en cada cas i determinar quina ració és l’adequada per a nosaltres, aquí en teniu una breu taula que us pot orientar en les diferències de pes de les racions de fruites i hortalisses, però si teniu algun dubte (o simplement voleu fer una dieta controlada per un sanitari) ho podeu consultar amb la vostre/a infermer/a de capçalera.
Fruites
|
Hortalisses
|
CÍTRICS |
Aranja |
150-200 g. |
Llima |
Llimona |
Mandarina |
Taronja |
FRUITES DE LLAVOR |
Codony |
150-200 g. |
Nespre |
2-3 unitats |
Pera |
150-200 g. |
Poma |
150-200 g. (1 peça mitjana) |
FRUITS TROPICALS |
Alvocat |
150-200 g. |
Kiwi |
150 g. |
Litxi |
150 g. |
Mango |
1/2-1 unitat |
Papaia |
150-200 g. |
Pinya |
150-200 g. (2 talls) |
Plàtan |
150 g. (1 peça mitjana) |
Xirimoia |
120-150 g. |
FRUITES D’OS |
Albercoc |
3-4 peces |
Ametlla |
25 g. |
Cirera |
150 g. |
Nectarina |
150 g. |
Oliva |
250 g. |
Préssec |
150-200 g. (1 peça mitjana) |
Pruna |
FRUITES PETITES |
Gerds |
150-200 g. |
Grosella |
Maduixa |
Maduixot |
Raïm |
FRUITS SECS |
Avellana |
25 g. (sense closca) |
Castanya |
50 g. (sense closca) |
Nou |
25 g. (sense closca) |
ALTRES FRUITES |
Caqui |
1 unitat |
Dàtil |
4-5 peces |
Figa |
2-3 peces |
Magrana |
1 unitat |
Meló |
150 g. |
Móra |
Síndria |
|
TUBERCLES |
Batata |
180-200 g. (1 peça mitjana) |
Patata |
HORTALISSES D’ARREL |
Nap |
1-2 unitats |
Pastanaga |
1 peça gran |
Rave |
250 g. |
Remolatxa |
150 g. (1 unitat) |
Xirivia |
1-2 unitats |
HORTALISSES DE BULB |
Calçot |
250 g. (10-15 unitats) |
Ceba |
100-150 g. |
Porro |
250 g. |
HORTALISSES DE TIJA |
Endívia |
2 unitats |
Espàrrec blanc |
200-250 g. |
Espàrrec verd |
HORTALISSES DE FRUIT |
Albergínia |
200-250 g. (1 unitat) |
Carbassa |
250 g. |
Carbassó |
200-250 g. |
Cogombre |
200-250 g. |
Pebrot |
200-250 g. |
Tomàquet madur |
Tomàquet verd |
HORTALISSES DE FULLA |
Api |
250 g. |
Bleda |
Borralles |
Cards |
Col |
Enciam |
250 g. (1 plat) |
Escarola |
Espinac |
Fonoll |
Julivert |
HORTALISSES D’INFLORESCÈNCIA |
Bròcoli |
250 g. (1 plat) |
Bròquil |
Carxofa |
2-3 unitats |
Col-i-flor |
250 g. (1 plat) |
HORTALISSES DE LLAVOR |
Fava |
200-250 g. |
Mongeta |
Pèsol |
BOLETS |
Gírgola |
250-300 g. |
Rovelló |
Xampinyó |
|
Més informació:
T'agrada:
M'agrada S'està carregant...
Relacionats
Quant a CAP Adrià
Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut, disposem de 2 equips d'atenció primària; EAP Sant Elies i EAP Marc Aureli; una Línia Pediàtrica; un servei ASSIR (atenció a la salut sexual i reproductiva) i diferents línies d'Atenció Especialitzada.