Quants grams són una ració de fruita o verdura?

El descens progressiu del consum de fruites i hortalisses entre la gent jove, en substitució de productes processats – amb alts continguts de sucre (pastisseria, làctics, sucs envasats) – ha fet que arreu del món, i en més de 40 països, es desenvolupin campanyes de promoció per afavorir el consum de cinc racions diàries de fruites i hortalisses que recomanen metges i dietistes, però quants grams són una ració?  A la pàgina web de 5 al dia ens ho expliquen.

 

 

 

Quants grams són una ració?

Una ració estàndard se suposa que pesa uns 100 grams, però aquesta és una mesura que no es pot extrapolar a tots els aliments ni a totes les persones,

les racions realment depenen del pes, edat, l’alçada, el sexe i l’estil de vida de cadascú, i també per tipus d’aliment, així una ració de pa (30-40gr)  no pesarà igual a una ració de llet (200ml), ni tampoc a una ració de fruita o verdura

És important saber doncs, que quan volem establir una dieta, ja sigui de manteniment, per perdre o per guanyar pes, cal conèixer quines referències tenim per calcular bé les quantitats d’aliment que ens recomanen en cada cas i determinar quina ració és l’adequada per a nosaltres, aquí en teniu una breu taula que us pot orientar en les diferències de pes de les racions de fruites i hortalisses, però si teniu algun dubte (o simplement voleu fer una dieta controlada per un sanitari) ho podeu consultar amb la vostre/a infermer/a de capçalera.  

Fruites

Hortalisses

CÍTRICS
Aranja 150-200 g.
Llima
Llimona
Mandarina
Taronja
FRUITES DE LLAVOR
Codony 150-200 g.
Nespre 2-3 unitats
Pera 150-200 g.
Poma 150-200 g. (1 peça mitjana)
FRUITS TROPICALS
Alvocat 150-200 g.
Kiwi 150 g.
Litxi 150 g.
Mango 1/2-1 unitat
Papaia 150-200 g.
Pinya 150-200 g. (2 talls)
Plàtan 150 g. (1 peça mitjana)
Xirimoia 120-150 g.
FRUITES D’OS
Albercoc 3-4 peces
Ametlla 25 g.
Cirera 150 g.
Nectarina 150 g.
Oliva 250 g.
Préssec 150-200 g. (1 peça mitjana)
Pruna
FRUITES PETITES
Gerds 150-200 g.
Grosella
Maduixa
Maduixot
Raïm
FRUITS SECS
Avellana 25 g. (sense closca)
Castanya 50 g. (sense closca)
Nou 25 g. (sense closca)
ALTRES FRUITES
Caqui 1 unitat
Dàtil 4-5 peces
Figa 2-3 peces
Magrana 1 unitat
Meló 150 g.
Móra
Síndria
TUBERCLES
Batata 180-200 g. (1 peça mitjana)
Patata
HORTALISSES D’ARREL
Nap 1-2 unitats
Pastanaga 1 peça gran
Rave 250 g.
Remolatxa 150 g. (1 unitat)
Xirivia 1-2 unitats
HORTALISSES DE BULB
Calçot 250 g. (10-15 unitats)
Ceba 100-150 g.
Porro 250 g.
HORTALISSES DE TIJA
Endívia 2 unitats
Espàrrec blanc 200-250 g.
Espàrrec verd
HORTALISSES DE FRUIT
Albergínia 200-250 g. (1 unitat)
Carbassa 250 g.
Carbassó 200-250 g.
Cogombre 200-250 g.
Pebrot 200-250 g.
Tomàquet madur
Tomàquet verd
HORTALISSES DE FULLA
Api 250 g.
Bleda
Borralles
Cards
Col
Enciam 250 g. (1 plat)
Escarola
Espinac
Fonoll
Julivert
HORTALISSES D’INFLORESCÈNCIA
Bròcoli 250 g. (1 plat)
Bròquil
Carxofa 2-3 unitats
Col-i-flor 250 g. (1 plat)
HORTALISSES DE LLAVOR
Fava 200-250 g.
Mongeta
Pèsol
BOLETS
Gírgola 250-300 g.
Rovelló
Xampinyó

Més informació:

Quant a CAP Adrià

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut, disposem de 2 equips d'atenció primària; EAP Sant Elies i EAP Marc Aureli; una Línia Pediàtrica; un servei ASSIR (atenció a la salut sexual i reproductiva) i diferents línies d'Atenció Especialitzada.
Aquesta entrada s'ha publicat en Actualitat, Consells de salut, Pàgines web d'interès, Salut a les Xarxes, Salut al CAP i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.