Intoxicacions alimentàries

dolor-estomac-intoxicació-alimentàriaA l’estiu, com és natural, les temperatures augmenten significativament, aquest augment no només cal tenir-lo present a l’hora d’hidratar-nos i refrescar-nos adequadament, sinó que cal ser també més curosos en la manipulació, conservació i elaboració dels menjars, ja que, per aquest augment de temperatures són majors les probabilitats que apareguin les intoxicacions i toxiinfeccions alimentàries produïdes per la ingestió d’aliments contaminats amb microorganismes patògens (bacteris, virus, fongs, etc) o substàncies tòxiques.

És molt important saber que aquesta contaminació no acostuma a alterar ni el gust ni l’olfacte ni la coloració de l’aliment per tant no es pot detectar a simple vista.

Per tal d’evitar-les al màxim, l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN), ha elaborat la campanya “Manipulación de alimentos. La seguridad también está en tus manos”, on fa un recull de deu punts primordials per evitar una intoxicació alimentària que estan a l’abast de tots.

Aquí us deixem el nostre recull de recomanacions però també podeu visionar els vídeos a la web oficial de l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN):

 1. Compra els aliments el més fresc possible, posant especial atenció a l’etiquetatge: data de caducitat o de consum preferent i condicions de conservació. Consumeix  aliments que hagin estat tractats o manipulats higiènicament i amb garanties.  Desconfia dels que no estiguin ben etiquetats.
 2. Una vegada feta la compra, guarda ràpidament els aliments en el frigorífic i, sobretot en guardar els ous en el frigorífic revisa’ls i mai no utilitzis els que tinguin la closca trencada.
 3. Renta’t bé les mans abans i després de manipular els aliments.
 4. Renta bé les fruites i verdures.  Recorda que les fruites i les verdures fresques són aliments sans, saludables i molt recomanats, però poden estar contaminats per microorganismes de la terra o de l’aigua de reg o també en el procés de collita, emmagatzematge i/o transport fins a la botiga. Per tant, cal rentar-les amb abundant aigua i de manera acurada abans de consumir-les, sobretot si les mengem crues.
 5. Ús de peix i ous.  A l’estiu no és una bona opció emprar ou cru, per tant vigila les salses amb ou fetes a casa i sempre rebutja les restes. Si vols menjar peix cru, recorda que cal que hagi estat congelat 7 dies abans de consumir-lo.
 6. Descongelació d’aliments.  Si has de descongelar un aliment NO el deixis a temperatura ambient de la cuina, ja que així els microorganismes poden créixer ràpidament. Cal que el passis a la nevera 24 hores abans o facis servir l’opció descongelar del microones. Recorda de NO tornar a congelar aliments que s’hagin descongelat.
 7. Cuina els aliments correctament: vigila que totes les parts de l’aliment arribin a la temperatura adequada de cocció (normalment és de 70ºC), un aliment cuinat és un aliment higienitzat. I recorda no fer servir la mateixa superfície de la cuina per manipular els aliments crus i cuinats.
 8. Consumeix els aliments immediatament després de cuinar-los i si no, mantingueu-los en calor o en fred.
 9. Les restes de menjar cal que, immediatament després de refredar-se, les guardis en recipients proveïts de tapa i en la part més freda de la nevera.
 10. Per reescalfar menjar cuinat fes servir temperatures elevades.
 11. Precaucions en el menjar per emportar. Si marxeu d’excursió a la muntanya o a la platja recordeu: cal evitar aliments amb salses o amb ou. No guardeu les restes de menjar, procureu transportar-los mantenint una temperatura adequada. Recordeu també portar sempre suficient aigua envasada.
 12. Neteja adequadament els estris emprats per manipular aliments i canvia amb freqüència els draps de cuina.

Com saber si estic patint una intoxicació alimentària?

Els símptomes més freqüents són diarrees, vòmits, dolors de panxa i febre. Acostumen a aparèixer a partir de 2 a 6 hores després d’haver ingerit l’aliment.

Cal que mantingueu una hidratació abundant per reposar els líquids que perdem a través de les diarrees o vòmits. Eviteu ingerir aliments sòlids o làctics fins que les nàusees o vòmits desapareguin. Un cop millorin aquest, introduïu aliments suaus, amb coccions suaus i no picants. Eviteu la cafeïna o substàncies irritants.

Cal que consulteu al metge en cas de febre de més de 38ºC, presència de sang a les femtes, durada de les diarrees o vòmits de més de 2 dies, signes de deshidratació o si els símptomes abans descrits no són lleus. També en cas que l’afectat sigui un lactant, ancià o persones amb malalties greus.Més informació:


Aquesta entrada s'ha publicat en Actualitat, Consells de salut, Malalties freqüents, Pàgines web d'interès, Pediatria, Salut a les Xarxes, Salut al CAP i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Intoxicacions alimentàries

 1. Retroenllaç: Blog Trèvol » MTA: Malalties Transmeses per els Aliments

Els comentaris estan tancats.