Els antioxidants i la salut

Per Dra. Carme Gàllego Bademunt
Metge de Família i Nutricionista

El manteniment dels processos  naturals de funcionament del nostre organisme, com per exemple la respiració, la digestió, el batec del cor, comporta la producció d’unes substàncies denominades radicals lliures, una espècie química que pot tenir efectes perjudicials sobre la salut, amb capacitat d’atacar les nostres cèl·lules si se’n produeixen en quantitats excessives.  Aquesta producció de substàncies oxidants la poden augmentar la pol·lució, l’excés de sol, el tabaquisme, substàncies tòxiques que podem ingerir amb alguns aliments o fàrmacs, situacions d’estrès, o dietes poc equilibrades.

Però sortosament el nostre organisme disposa de recursos per lluitar contra els radicals lliures, a través d’unes  substàncies anomenades antioxidants o antiradicals lliures, i son els que s’encarreguen de neutralitzar l’acció d’aquells productes nocius.

Quins son els antioxidants més importants i en quins aliments els podrem trobar

L’excés de radicals lliures està relacionat amb el desenvolupament i progressió significativa de patologies diverses, una dieta rica en fruites i verdures serà doncs essencial per a gaudir d’una bona salut i disminuir els riscos de patir una malaltia.  Els antioxidants més importants són:

Roda antioxidant dels aliments

  • La vitamina C que es troba en cítrics com la taronja, mandarina, llimona, maduixa, kiwi, pinya, meló, pebrot, tomàquet i altres verdures
  • La vitamina E que es troba en aliments que contenen àcids grassos: ametlles, avellanes, nous, olis de llavors, ou i sobretot en l’oli d’oliva
  • El betacarotè, que és un precursor de la vitamina A i que trobem en pastanagues, carbasses, fruites amb color ataronjat i verdures de fulla verda
  • Minerals com el coure, zinc, seleni que es troben principalment en la carn, peix, ous llegums i cereals integrals

Les fruites, verdures i l’oli, tan presents en la dieta mediterrània,  son una font molt important d’aquestes substancies protectores

Hi ha cada cop més evidencia de que algunes malalties com l’Alzheimer, alguns càncers, malalties inflamatòries, poden estar en relació amb un excés de radicals lliures en l’organisme. I per altra banda no està clar que l’aport d’antioxidants en forma de preparats  (càpsules, gotes etc), sigui beneficiós.

El que sí hi ha una clara evidència és que el consum de fruita i verdura és bàsic i imprescindible per mantenir un nivell d’antioxidants que pugui neutralitzar l’augment de substàncies oxidatives que patim, alhora que ens proporcionaran altres substàncies beneficioses per a la nostra salut.


Us recomanem la visualització d’aquest vídeo “La nutrició en humans” de la sèrie de TV “Hi havia una vegada el cos humà” que il·lustra molt bé la funció de la nutrició en el cos humà i quins efectes té sobre la salut


Aquesta entrada s'ha publicat en Actualitat, Consells de salut, Malalties freqüents, Pàgines web d'interès, Pediatria, Salut a les Xarxes, Salut al CAP i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.