Veus el que beus ? T’has parat mai a pensar si beus massa ?

Amb l’alcohol cal anar amb compte perquè ens pot semblar que bevem “una quantitat normal” i no adonar-nos que, en realitat, estem bevent massa i que això ens pot ocasionar problemes tant a nosaltres com a les persones que ens envolten.

Hi ha dos aspectes que cal tenir en compte a l’hora de valorar els riscos que pot comportar el consum d’alcohol;

 • els anys de consum
 • la quantitat i la freqüència de consum regular i episòdic intensiu

Què és beure massa?

Qualsevol consum d’alcohol que incrementi el risc de patir conseqüències negatives (físicament, psicològicament o socialment), a curt o llarg termini com, per exemple, quan es compleix alguna de les condicions següents:

 • Si beus per sobre dels límits de consum de risc calculats en unitats de beguda estàndard (UBE) que proposa l’Organització Mundial de la Salut.  Si voleu saber el vostre UBE podeu fer servir la calculadora de consum d’alcohol introduint les variables de; gènere (home/dona), edat i nombre de consumicions a la setmana, i comparar-los després amb els indicadors de la següent taula:

 • Quan la persona té problemes que es poden agreujar amb l’alcohol, siguin físics (hepatitis, gastritis, diabetis), psíquics (depressió, ansietat, falta de memòria) o socials (conflictes familiars, baix rendiment laboral).
 • Quan es beu en circumstàncies en les quals està contraindicat (menors de 16 anys, embarassades o mares lactants, quan es condueix, es prenen certs medicaments, es fan treballs a certes alçàries o s’han de manejar eines o maquinària).
 • Quan es necessita beure per relacionar-se amb els altres o per afrontar dificultats personals

Què pots fer si creus que beus massa o tens problemes amb l’alcohol?

 • Pots intentar beure menys. Si compleixes alguna de les condicions anteriors, és recomanable que redueixis el consum d’alcohol.  A través del programa beveu menys del Departament de Salut, podreu trobar fórmules i eines de suport per a reduir el consum fent un canvi d’hàbits com, per exemple:
  1. evitant la ingesta de begudes amb més graduació d’alcohol (2 UBE) o consumir les que tenen menys graduació o sense alcohol
  2. establir uns objectius personals que puguem assolir per reduir-lo gradualment
  3. reconèixer les situacions de risc i fer un pla per afrontar-les o evitar-les; avaluar l’entorn social, els estats d’ansietat, etc
  4. introduir i fer un pla d’activitats saludables que incorporin una dieta equilibrada, exercici físic (passejar, nedar, anar a un gimnàs..), activitats de lleure i hores de descans necessàries.
 • Si et resulta difícil mantenir-te per sota dels límits de risc, és possible que necessitis ajuda. Parla-ho amb els professionals sanitaris del teu centre d’atenció primària (CAP).

Si beure et porta problemes o algú del teu entorn et diu que estàs bevent massa però tu no pots prescindir de l’alcohol fàcilment, això pot ser un símptoma de dependència o addiccióMés informació:

Quant a CAP Adrià

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut, disposem de 2 equips d'atenció primària; EAP Sant Elies i EAP Marc Aureli; una Línia Pediàtrica; un servei ASSIR (atenció a la salut sexual i reproductiva) i diferents línies d'Atenció Especialitzada.
Aquesta entrada s'ha publicat en Actualitat, Consells de salut, Malalties freqüents, Pàgines web d'interès, Salut a les Xarxes, Salut al CAP i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.