Recomanacions d’ús del web 2.0 i xarxes socials en biomedicina

L’aparició i el desenvolupament de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) ha suposat un punt d’inflexió en la manera de generar, accedir i utilitzar la informació.

Internet s’ha convertit en un instrument fonamental de la gestió i transmissió del coneixement.  La seva implantació creixent ha facilitat la comunicació global i ha fet possible accedir, de manera cada cop més ràpida, a grans volums d’informació. Actualment, és impensable estar actualitzat de manera ràpida i amb l’amplitud necessària sobre qualsevol tema biomèdic sense recórrer a la xarxa per obtenir aquesta informació.

El Butlletí d’informació terapèutica del Departament de Salut ha publicat un interessantíssim estudi que us recomanem on s’identifica aquelles eines del web 2.0 que poden ser útils per gestionar la informació biomèdica i mantenir-se al dia, fent un recull de les eines que tenen un especial interès en la informació sobre medicaments i terapèutica. En l’esmentada publicació podreu aprendre a:

  • Com mantenir-se al dia llegint? Crear un espai personal d’aprenentatge
  • Eines 2.0 per a la gestió de la informació (cercar i filtrar: més enllà dels cercadors clàssics; recepció: fer que la informació arribi a l’usuari; desar, classificar i ordenar per tenir-ho tot a mà; publicar i compartir; llista de recomanacions i fonts de confiança de contingut farmaterapèutic)
  • Recomanacions d’ús de les xarxes socials (aprendre a seleccionar i establir la finalitat en la qual es volen utilitzar)

Cal no oblidar la importància de saber seleccionar aquella informació que es pugui considerar essencial i destriar-la de molta d’altra que no contribueix a millorar-la

Els professionals sanitaris sempre celebrem quan surt alguna publicació que pot ajudar a les persones a gestionar tota la informació que hi ha a les webs, ens ajuda moltíssim ja que les recerques per internet son hàbit comú entre la població, però no hi ha prou consciència del fet que podem trobar informació que no només no és certa sinó que pot ser lesiva per la salut, per això insistim constantment en la importància, i en tenir cura, de fer recerques en fonts conegudes i fiables, a no donar per bona tota la informació que ens doni el cercador, aprendre a classificar i ordenar i sobretot en saber fer ús de la finalitat de la informació, que en cap cas hauria de substituir als professionals de la salut.


Us pot interessar també:

Quant a CAP Adrià

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut, disposem de 2 equips d'atenció primària; EAP Sant Elies i EAP Marc Aureli; una Línia Pediàtrica; un servei ASSIR (atenció a la salut sexual i reproductiva) i diferents línies d'Atenció Especialitzada.
Aquesta entrada s'ha publicat en Actualitat, Consells de salut, Farmàcia, Inici, Malalties freqüents, Pàgines web d'interès, Pediatria, Salut a les Xarxes, Salut al CAP i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.