Menjar el mateix que els pares influencia en la qualitat de la dieta dels nens

Per Dra. Carme Gàllego Bademunt
Metge de Família i Nutricionista

Cesta de fruta y verdura de temporadaEl EUFIC (European Food Information Council) publica un comentari sobre el treball de la Dra. Skafida de la Universitat d’Edimburg, en el que exploren com els menjars familiars influencien en la qualitat de la dieta dels nens.

En aquest estudi, es van entrevistar a les mares de 2,332 nens escocesos de 5 anys, preguntant sobre si els nens feien menjars complerts o picaven snacks durant el dia, on, quan i amb qui menjaven i si les estones de les menjades eren gratificants pels nens i pares.

Els resultats varen mostrar que quasi la totalitat dels nens (99%) feien un àpat important al dia, d’aquests:

  • El 75% menjaven a hores regulars amb un o els dos progenitors
  • El 71% menjava el mateix menjar que els seus pares
  • El 14% de les mares varen dir que els menjars es feien amb presses
  • El 25% va dir que les hores de menjar mai, o quasi mai, eren ocasió de passar una estona agradable

Les dietes de millor qualitat es van trobar entre els nens que tenien uns horaris regulars per menjar i que feien àpats en els que es parlava i gaudia.  El fet de menjar en llocs tradicionalment lligats amb l’acte de menjar (menjador o cuina) també tenia un impacte positiu en la qualitat del menjar.

Però l’aspecte més fortament relacionat amb una bona qualitat de la dieta dels nens en aquest estudi, va ser que els nens mengessin el mateix que els pares, ho fessin junts o no i independentment de que fos en un lloc o un altre.

Aquestes troballes mostren que els hàbits alimentaris s’adquireixen en els primers anys de vida, dintre de la família. Els pares tenen per tant, un paper decisiu

Els missatges de Salut Pública s’haurien d’encaminar a fer que els pares tinguin eines per fer una elecció saludable d’aliments per a ells i els seus fills.


Més informació:

Aquesta entrada s'ha publicat en Actualitat, Consells de salut, Pediatria, Salut al CAP i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.