Xerrada sobre l’ICTUS | Reconèixer, com actuar i com evitar els factors de risc

Xerrada sobre l'ICTUSAmb l’objectiu de difondre el coneixement i la prevenció amb hàbits de vida saludables hem organitzat una activitat informativa relacionada amb aquesta malaltia.

El CAP Adrià es complau de convidar-vos a la “Xerrada sobre l’ICTUS: reconèixer, com actuar i com evitar els factors de risc” 

  • Dia:       dimarts 16 de febrer
  • Hora:   19 a 20 de la tarda
  • Lloc:     Centre cívic Vil·la Florida
                   Carrer de Muntaner, 544
                   (sala d’actes).

Ponent:  Infermera Carme Grané Torradeflot (infermera de Família, Comunitària i Coaching de CAP Adrià)

Material de difusió :    Cartell 1   –   Cartell 2 Ajuntament

L’activitat és oberta a tot el públic i no cal inscripció prèvia.

La xerrada consistirà en informar sobre què és l’ICTUS, com prevenir la malaltia, com reconèixer els seus símptomes i quines proves determinen el risc de patir un ictus (pressió arterial, glucèmia, nivell de colesterol, tabaquisme, obesitat, etc..)

Les malalties cerebrovasculars constitueixen en l’actualitat un dels problemes de salut pública més importants ja que son la tercera causa de mort en països desenvolupats i primera causa d’invalidesa permanent, situació que genera un alt cost socio-sanitari com també de sobrecàrrega familiar.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix l’ ictus o feridura com una síndrome clínica, presumiblement d’origen vascular, que es caracteritza pel desenvolupament ràpid de signes d’afectació neurològica focal (algunes vegades global) i que duren més de 24 hores o porten a la mort. L’infart cerebral o ictus isquèmic està ocasionat per l’alteració qualitativa o quantitativa de l’aportació circulatòria a un territori encefàlic, el qual produeix un dèficit neurològic durant més de 24 hores o bé existeix evidència per neuroimatge de l’aparició d’una lesió isquèmica aguda i, conseqüentment, implica la presència d’una necrosi tissular.

Informar i transmetre els consells de salut per una vida saludable a la població és la principal estratègia per poder revertir els factors de risc associats a les malalties cardiovasculars

Afecta sobretot a  població d’edat avançada, tot i que el nombre de persones afectades menors de 65 anys és important (el 24% l’any 2010). És la primera causa de mort entre les dones catalanes i la tercera entre els homes, i és la primera causa de discapacitat mèdica en adults. Per tant, és una malaltia que té un impacte social molt gran. L’any passat, 15.070 persones van ingressar en un centre a causa d’un ictus a Catalunya, la qual cosa representa un increment del 7% respecte del 2005.

⇒  Dades epidemiològiques estimades per a Catalunya:

  • Incidència:                 2 – 2’5 per cada 1.000 individus.
  • Prevalença:                 5 / 1.000. Catalunya: 10.000 nous casos a l’any.
  • Prevalença Total:    500-600 per cada 10.000 individus.

Catalunya disposa d’un codi d’emergència implantat a tot el territori per al tractament d’aquesta malaltia: el Codi Ictus.

El Codi Ictus organitza l’atenció a partir de la xarxa d’hospitals comarcals, de 14 hospitals de referència i del Sistema d’Emergències Mèdiques, i agilitza el temps que passa entre l’inici de l’ictus i el tractament, el qual han de fer equips molt especialitzats amb el benefici i possibilitat d’una millor recuperació dels pacients.

La col·laboració de tothom en la identificació ràpida dels símptomes inicials millora substancialment la supervivència i la qualitat de vida de les persones afectades per aquesta malaltia.


ICTUS UN TREBALL EN EQUIP


Quant a CAP Adrià

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut, disposem de 2 equips d'atenció primària; EAP Sant Elies i EAP Marc Aureli; una Línia Pediàtrica; un servei ASSIR (atenció a la salut sexual i reproductiva) i diferents línies d'Atenció Especialitzada.
Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats grupals d'infermeria, Actualitat, Agenda, Consells de salut i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.