Per Inf de pediatria | Magda Pallarès Martínez
Nati Torres Fernandez
Des de la consulta d’infermeria de pediatria del CAP Adrià hem detectat que un percentatge alt de nens del nostre barri no desdejuna o no ho fa de forma adequada. Volem aprofitar aquest espai per a difondre els consells de salut que donem als pares des de les consultes, i explicar-vos per què és tan important l’alimentació durant l’etapa de creixement, quins riscos comporta no tenir una bona alimentació i quins àpats i quants al dia són els adequats
En l’etapa escolar el cervell requereix un 20% més d’energia, que ha de ser proporcionada per l’alimentació diària
El desdejuni és el primer esmorzar que fem a primera hora del matí i el que ens aporta energia després de les 8 – 10 hores de descans, per aquest motiu és tan important esmorzar abans d’anar a l’escola, fer-ho en família o acompanyat a casa és el moment ideal per adquirir uns hàbits saludables bàsics que perduraran en l’adolescència i l’edat adulta.
La raó fonamental per la qual els nens no esmorzen abans d’anar a l’escola és la falta d’hàbit a causa de:
- No tenen gana en aixecar-se; bé perquè no van a dormir d’hora, s’aixequen massa tard i amb presses o no estan prou desperts perquè el seu apetit pugui manifestar-se
- La monotonia i uniformitat dels esmorzars fa que resultin poc atractius
- Esmorzar sols tampoc resulta motivador
Un nen mal alimentat presenta trastorns en l’atenció, cansament, irritabilitat i falta de concentració, disminució del rendiment escolar, etc.
Per començar el dia amb un bon desdejuni hauria de:
- Aixecar-se amb temps suficient per poder dedicar-li 15-20’ i menjar amb tranquil·litat
- Variar els menús perquè no s’avorreixi, que li agradi però que sigui adequat
- Fer-ho atractiu amb combinacions d’aliments apetitosos
- Esmorzar amb altres membres de la família per a que aprenguin a adquirir un bon hàbit seguint el model dels pares o germans, el moment de tertúlia i interacció amb els altres membres de la família ajudarà també a activar els sentits i a obrir la gana
L’esmorzar complet en l’edat escolar hauria de contenir:
- Làctics llet, iogurt (preferentment desnatats o semidesnatats) i, ocasionalment, formatge
- Farinacis (preferentment integrals): pa, torrades, cereals d’esmorzar
- Fruites principalment fresques de temporada
Exemples de menús que proposem i que tenen un valor nutricional adequat per a fer un esmorzar saludable:
- Dilluns → Llet – Cereals – Fruita
- Dimarts → Llet, cacau – Torrades amb melmelada – Fruita
- Dimecres → Iogurt – Pa amb formatge – Fruita
- Dijous → Llet, cacau – Cereals – Suc de fruita
- Divendres → Iogurt – Pastís casolà – Fruita
- Dissabte → Llet – Entrepà de pernil – Fruita
- Diumenge → Llet – Entrepà de tonyina – Fruita
Més informació: Canal Salut | L’alimentació saludable en l’etapa escolar
Retroenllaç: Menjar el mateix que els pares influencia en la qualitat de la dieta dels nens | CAP Adrià