Pneumònia

El 12 de novembre és el Dia Mundial de la Pneumònia, en aquesta jornada internacional els professionals de la sanitat fem difusió del coneixement d’aquesta malaltia, de consells de salut, vacunació i prevenció, quins símptomes té i com podem detectar-la, què és el que hem de fer en cas de patir-la i com podem evitar-la.

La causa de la pneumònia sol ser la presència de bacteris, virus, fongs o substàncies irritants que entren als pulmons en respirar.

La pneumònia, coneguda popularment com a pulmonia, és una malaltia infecciosa que afecta els pulmons i que està causada per determinats gèrmens (bacteris, virus o fongs) o per la inhalació accidental d’un líquid o una substància química. El pneumococ és el bacteri causant de la pneumònia més freqüent, el qual pot provocar inflamació i excés de secrecions.

Les persones amb més risc són les majors de 65 anys, les menors de dos i les que tenen algun problema de salut.  En criatures, és una de les infeccions més comunes de les vies respiratòries baixes. La pneumònia pneumocòccica també és més freqüent i greu en les persones amb malalties pulmonars i cardíaques cròniques i les que pateixen insuficiència renal, diabetis i malalties que produeixen immunodeficiències (sida, per exemple).

La pneumònia és una de les causes principals de mort en els infants de menys de 5 anys. Segons l’informe d’UNICEF A Promise Renewed Progress Report 2015, aquesta malaltia infecciosa és responsable del 16% de les defuncions en aquest segment de població, un 3% de les quals correspon a nounats.

Una ràpida detecció de la malaltia és cabdal per a combatre-la, el coneixement dels símptomes i les causes son les eines més eficaces per actuar amb celeritat i reduir els possibles riscos o complicacions, davant de qualsevol sospita, consulteu sempre al vostre metge de capçalera o pediatre/a


Atenció amb la tos i els esternuts


 

Quant a CAP Adrià

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut, disposem de 2 equips d'atenció primària; EAP Sant Elies i EAP Marc Aureli; una Línia Pediàtrica; un servei ASSIR (atenció a la salut sexual i reproductiva) i diferents línies d'Atenció Especialitzada.
Aquesta entrada s'ha publicat en Actualitat, Agenda, Consells de salut, Malalties freqüents, Pediatria, Salut al CAP, Urgències i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.