Activitats en ocasió del Dia mundial de l’ICTUS

cartell xerrada ICTUS_Adria_okEn ocasió del Dia mundial de l’ictus, el dimarts 27 d’octubre el CAP Adrià ha organitzat dos activitats informatives al centre cívic Can Castelló relacionades amb aquesta malaltia, amb l’objectiu de difondre el coneixement i la prevenció amb hàbits de vida saludables.

Les activitats programades són:

16:30 hores
Proves per a determinar el risc de patir un ictus:

  • Pressió arterial
  • Glucèmia

17:30 hores
Xerrada sobre la prevenció de la malaltia i la manera de reconèixer els seus símptomes

Adreça:     Carrer de Castelló, 1, 08021 Barcelona

Totes les activitats són obertes al públic

Les malalties cerebrovasculars constitueixen en l’actualitat un dels problemes de salut pública més importants ja que son la tercera causa de mort en països desenvolupats i primera causa d’invalidesa permanent, situació que genera un alt cost socio-sanitari com també de sobrecàrrega familiar.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix l’ ictus o feridura com una síndrome clínica, presumiblement d’origen vascular, que es caracteritza pel desenvolupament ràpid de signes d’afectació neurològica focal (algunes vegades global) i que duren més de 24 hores o porten a la mort. L’infart cerebral o ictus isquèmic està ocasionat per l’alteració qualitativa o quantitativa de l’aportació circulatòria a un territori encefàlic, el qual produeix un dèficit neurològic durant més de 24 hores o bé existeix evidència per neuroimatge de l’aparició d’una lesió isquèmica aguda i, conseqüentment, implica la presència d’una necrosi tissular.

Informar i transmetre els consells de salut per una vida saludable a la població és la principal estratègia per poder revertir els factors de risc associats a les malalties cardiovasculars.

Afecta sobretot a  població d’edat avançada, tot i que el nombre de persones afectades menors de 65 anys és important (el 24% l’any 2010). És la primera causa de mort entre les dones catalanes i la tercera entre els homes, i és la primera causa de discapacitat mèdica en adults. Per tant, és una malaltia que té un impacte social molt gran. L’any passat, 15.070 persones van ingressar en un centre a causa d’un ictus a Catalunya, la qual cosa representa un increment del 7% respecte del 2005.

⇒  Dades epidemiològiques estimades per a Catalunya:

  • Incidència:                 2 – 2’5 per cada 1.000 individus.
  • Prevalença:                 5 / 1.000. Catalunya: 10.000 nous casos a l’any.
  • Prevalença Total:    500-600 per cada 10.000 individus.

Catalunya disposa d’un codi d’emergència implantat a tot el territori per al tractament d’aquesta malaltia: el Codi Ictus.

El Codi Ictus organitza l’atenció a partir de la xarxa d’hospitals comarcals, de 14 hospitals de referència i del Sistema d’Emergències Mèdiques, i agilitza el temps que passa entre l’inici de l’ictus i el tractament, el qual han de fer equips molt especialitzats amb el benefici i possibilitat d’una millor recuperació dels pacients.

La col·laboració de tothom en la identificació ràpida dels símptomes inicials millora substancialment la supervivència i la qualitat de vida de les persones afectades per aquesta malaltia.


ICTUS UN TREBALL EN EQUIP


Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats grupals d'infermeria, Actualitat, Agenda, Consells de salut i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Activitats en ocasió del Dia mundial de l’ICTUS

  1. Retroenllaç: La prevenció pot evitar fins a un 80% dels casos d’ictus | Informació dels CAP de Barcelona ciutat

Els comentaris estan tancats.