Varicel·la

Informació i consells per als pares

La varicel·la és una malaltia infecciosa molt comuna que se sol tractar en pediatria, al ser un procés víric les intervencions que es poden fer acostumen a estar orientades a la prevenció i al control de la malaltia, a l’alleujament dels símptomes o les molèsties que es puguin patir un cop agafada, o com hem dit, en la prevenció i mesures higièniques a tenir en compte si tenim coneixement d’algun cas en el nostre entorn o en l’entorn del nen/a.

Des de l’equip de pediatria del CAP Adrià us donem unes premisses bàsiques a tenir en compte i que esperem us ajudin en la cura dels vostres fills.

Què és la varicel·la ?

· És una malaltia infecto contagiosa produïda pel virus varicel·la-zoster.
· Cursa amb una erupció a pell i mucoses que va evolucionant a petites vesícules amb líquid clar a l’interior i que finalment es converteixen en crostes.
· Sol acompanyar-se de febre baixa i poca afectació de l’estat general.
· El període d’incubació és de 10 a 21 dies
· Es pot contagiar des de 24-48 h abans d’aparèixer les lesions fins que totes les vesícules es converteixen en crostes, moment en el qual el nen/a pot tornar a l’escola.

Prevenció 

  • Eviteu el contacte amb persones que no hagin passat la malaltia, sobretot dones gestants, malalts immunodeprimits o en tractament amb corticoides i nadons.
  • Actualment disposem d’una vacuna enfront la varicel·la. La vacuna no evita la malaltia en tots els casos, però si aconsegueix atenuar-la i evitar complicacions.
  • Pot ser administrada a partir dels 12 mesos, en una pauta de 2 dosis.  Pot ser administrada alhora que  les altres vacunes del calendari vacunal.
  • En cas d’exposició amb la malaltia la vacuna  pot ajudar a prevenir la varicel·la o reduir la gravetat de la malaltia si s’administra dins els 3 primers dies post exposició.

VaricellaCures de la varicel·la

Per prevenir la infecció de les lesions hem de:

o    mantenir les ungles netes i curtes .

o    higiene diària amb aigua tèbia.

o    aplicació d’un antisèptic a les lesions (Clorhexidina®).

El tractament és simptomàtic.

o    Si el nen té febre, es pot  administrar paracetamol  (Apiretal®)  a les dosis habituals.

                                Està contraindicada l’administració d’Aspirina ®.

o    En cas de prúrit es pot administrar un antihistamínic via oral i/o una loció de Calamina segons prescripció del pediatre.


Aspectes importants a tenir en compte

Consulteu al vostre pediatre/a :

  • Si la febre persisteix més de 4 dies.
  • Si la pell, a més de les vesícules, està molt envermellida o presenta inflor en alguna zona.
  • Si el nen/a està decaigut, somnolent, irritable o té molta tos.

 

 

Quant a CAP Adrià

Centre d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut, disposem de 2 equips d'atenció primària; EAP Sant Elies i EAP Marc Aureli; una Línia Pediàtrica; un servei ASSIR (atenció a la salut sexual i reproductiva) i diferents línies d'Atenció Especialitzada.
Aquesta entrada s'ha publicat en Malalties freqüents, Pediatria i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.